NPP Americká zahrada

NPP Americká zahrada, 29.7.2018

Národní přírodní památka Americká zahrada se nachází asi 1,5 km jihozápadně od obce Chudenice (okr. Klatovy), v lesním komplexu pod Bolfánkem, nedaleko chudenického zámku. Na území o rozloze 1,7 hektaru je od roku 1970 chráněno arboretum s dřevinami z cizích zemí (AOPK 2008).

Nadmořská výška území se pohybuje mezi 507 a 523 metry.

Americká zahrada byla založena v roce 1842 jako školka pro zahrady rodu Černínů u zámku Lázeň, kam se dřeviny dovážely především z Ameriky (např. douglaska tisolistá). O sto let později nechal Černín změnit školku na arboretum a sbírku druhů ještě rozšířil. V dnešní době  má spíše charakter parku. Představuje sbírku více než 200 druhů a kultivarů, především severoamerického, evropského a asijského původu. K unikátům patří douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii), která je mezi třemi nejstaršími v Evropě nebo stromový exemplář dřínu květnatého (Cornus florida). K dalším zajímavým druhům patří liliovník tulipánokvětý (Liliodendron tulipifera), zlatolistý tis červený (Taxus baccata) nebo buk lesní dřípený (Fagus sylvatica “Laciniata”). Roste tu několik druhů dubů, lip, javorů, jedlí, borovic a dalších dřevin.

Douglaska tisolistá v NPP Americká zahrada, 29.7.2018

Výzkumem pomocí ultrazvuku zde bylo zjištěno minimálně 8 druhů netopýrů.

Park je volně přístupný veřejnosti, musíte ale překonat zavřená vrátka. Některé dřeviny jsou doplněné cedulkami s názvy. Odpočinout si můžete v dřevěném altánu.

Americkou zahradou prochází naučná stezka Žďár.

Parkování u zámku Lázeň.

AOPK (2018): Plán péče o NPP Americká zahrada na období: 2014-2022 [online] [cit. 2018-12-23]. Dostupné z: http://drusop.nature.cz/ost/archiv/plany_pece/index.php?frame&ID=25194

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *