wz

Zmije obecná

Zmije obecná (Vipera berus Linné, 1758)

čeleď Zmijovití (Viperidae)

image002Zmije obecná je naším jediným jedovatým hadem.

Dosahuje délky 60 až 75 cm, avšak může dorůst velikosti až 80 cm, výjimečně i 100 cm. Hlava je dobře odlišitelná od těla, ocas jen zespodu či z boku. Tělo je mírně zavalité. Hlava je shora zploštělá, špička čenichu je jakoby useknutá. Obecně udávaný trojúhelníkovitý tvar hlavy má had při podráždění, totéž však dokáží téměř všichni hadi. Oko má kolmou zřítelnici. Duhovka je červenohnědá až červená, méně často špinavě žlutohnědá až žlutošedá. Zmije je šedá, bělavá až tmavě šedočerná, mívá výrazný klikatý pruh na hřbetě. Břicho samců je šedé až šedomodré. Samice mají základní zbarvení hřbetu béžové, špinavě žlutohnědé až tmavohnědé, s méně výraznou klikatou kresbou na hřbetě. Břicho je šedavé, šedohnědé, často s černou střední linií, nepravidelně rozptýlenou. Mnozí lidé si se zmijí pletou užovku hladkou (Coronella austriaca).

foto: Kristýna Kunclová

foto: Kristýna Kunclová, Krkonoše

Zmiji najdeme v nadmořských výškách od 300 do 2 000 m. V nížinách se zásadně nevyskytuje. Žije v rašeliništích, na vlhkých loukách, na okrajích lesů a polí. Na suchých místech (kamenné sutě, suché stráně apod.) nežije, nejvýše se tam vyhřívá. Na rašeliništích je tohoto hada možné často pozorovat, jak se vyhřívá na rašelinných bultách.

Zimu tráví v děrách v zemi, pod kořeny stromů a keřů a ve skalních štěrbinách ve velké hloubce (i více než 1 m). Zimuje od října až listopadu do března až dubna, často s jinými hady, většinou se zmijemi, ale i s jinými druhy hadů.

foto: Kristýna Kunclová

foto: Kristýna Kunclová, Krkonoše

Rozmnožování probíhá od dubna do května, ve vyšších polohách i později. Někdy se stává, že se k pářící dvojici přidá druhý samec. Zmije patří mezi vejcoživorodé hady. Březost trvá 4 až 6 měsíců, zárodky jsou vyživovány hustou sítí vlásečnic, která je pokrývá a nahrazuje tak savčí placentu. Mláďat bývá od 4 do 18.

Zmije obecná se živí myšovitými hlodavci, převážně hrabošem polním. Někdy požírá ještěrky živorodé, slepýše, skokany hnědé a zcela ojediněle i mláďata na zemi hnízdících ptáků. Zásadně neútočí na větší kořist, proto nenapadá člověka – jde o obranný akt, ne útok. Zdravému dospělému člověku není jed zmije nebezpečný.

zmijeNa území ČR žije zmije obecná severní (Vipera berus berus).

My jsme zmiji obecnou pozorovali v Beskydech (Radhošť – Pustevny) a na Šumavě (Zelenohorské chalupy)

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *