Užovka hladká

Užovka hladká (Coronella austriaca Laurenti, 1768)      

čeleď Užovkovití (Colubridae)

foto: Jiří Míka

spící užovka hladká, foto: Jiří Míka

Poznávací znaky

Užovka hladká dosahuje délky od 45 do 75 cm. Zbarvení je téměř jednotné. Kresba hlavy může připomínat kresbu zmije obecné (Vipera berus). Také skvrnitost hřbetu může při pohybu připomínat zmiji, podobnějako u užovky podplamaté. Základní zbarvení je šedavé až šedé, hnědé, hnědošedé, někdy i žlutohnědé. Na hřbetě bývají zpravidla hnědé, hnědošedé, vzácněji tmavohnědočervené skvrnky. Tyto skvrnky mohou být spojeny do dvou až čtyř podélných pruhů. Existují i jedinci bez skvrn. Břicho je buď hnědé, šedorůžové, šedohnědé nebo špinavě žlutohnědé. Samci jsou spíše šedí a mívají skořicově zbarvené břicho, zatímco samice bývají spíše hnědavé, se šedým břichem. U některých jedinců se setkáváme s jediným, celistvým análním štítkem (anale), jaký známe u zmijovitých hadů.

image003Užovka hladká má poměrně malou trojúhelníkovitou hlavu, krk je jen slabě zúžen.

Stanoviště

Žije na teplých výslunných stráních porostlých keři, na sutích a pasekách i na krajích lesů, hlavně na k jihu exponovaných místech, výjimečně na vlhčích biotopech. Od nížin až do nadmořské výšky 600 m, někdy až 1 500 m.

Rozšíření

Severní a střední Evropa, od Norska a Švédska po Španělsko a Portugalsko a na východ až po Malou Asii a Kavkaz.

image005

Biotop užovky hladké, Krašov

Výskyt

V ČR žije ostrůvkovitě a ne příliš hojně na několika lokalitách, i když její výskyt je relativně souvislý a rovnoměrný. Ve vyšších polohách a v kulturní krajině chybí.

Biologie

Její hlavní potravou jsou ještěrky, slepýši, jiné druhy hadů (jsou herpetofágní) a výjimečně i mláďata na zemi hnízdících ptáků nebo hlodavci. Aktivní je ve dne.

Užovka hladká zimuje od října (listopadu) do dubna v děrách, ve skalních rozsedlinách a pod kořeny stromů a keřů. V dubnu, krátce po probuzení, se hadi páří. Samci spolu o samice bojují. Koncem září nebo začátkem října klade samice 2 až 15 vajec či mláďat. Užovka hladká je had ovoviviparní, tedy vejcoživorodý, proto tvoří obal jeho vajíček jen tenká průhledná blanka. Tento blanitý obal se buď trhá již v kloace, nebo ho mláďata protrhnou krátce po opuštění kloaky. Samice o mláďata nepečuje.

Mezi nepřátele užovky hladké patří hlavně dravci, ježek, kunovité šelmy, ale i volně chované slepice.

V ČR žije užovka hladká severní –Coronella austriaca austriaca (Laurenti, 1768).

 Silně hrožený druh!

Mohlo by se vám líbit...

komentáře 4

  1. Milan napsal:

    Mám na zahradě užovku hladkou je v těsné blízkosti slepic tak nevím jestli je jejich nepřítel. Měří cca 70cm.

  2. Markéta napsal:

    Dobrý den, objevila jsem na zahradě užovku hladkou, zabydlela se v obložení bazénu. Že je na zahradě mi nevadí, jen by mě zajímalo, jak ji přestěhovat na jiné místo. Máme malé děti a ty se jí bojí a nechtějí do bazénu chodit. Děkuji za nápad.

    • Jana napsal:

      Dobrý den, nabrat, odnést někam do bezpečí. Ale jak, to asi neporadím – ráno bude pomalejší, tak třeba nabrat do kbelíku. Jana

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *