Plzák lesní

Plzák lesní

Plzák lesní

Plzák lesní (Arion rufus)

čeleď Plzákovití (Arionidae)

Poznávací znaky: tělo dlouhé až 15 cm, barevně variabilní – od rezavé až po tmavě hnědou. Nemá ulitu, z ní zbylo jen několik vápenných zrnek pod štítem za hlavou. Často se zaměňuje s plzákem španělským. Bezpečně je lze odlišit v mladí, kdy má plzák španělský po těle podlouhlé skvrny, ty někdy zůstávají až do dospělosti

Biologie: aktivní je zejména po dešti, vyskytuje se na vlhkých místech. Potravu tvoří houby, těla mrtvých živočichů a rostliny.

Jedná se o hermafrodita, vajíčka snáší do dutin v kmenech stromů.

Stanoviště: listnaté a smíšené lesy, zahrady, louky

Rozšíření: západní Evropa

Výskyt: hojný

říše Živočichové (Animalia) → kmen Měkkýši (Mollusca) → třída Plži (Gastropoda)→ Stopkoocí (Stylommatophora) → čeleď Plzákovití (Arionidae)

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *