wz

Plšík lískový

Plšík lískový       Muscardinus avellanarius

 

Plšík lískový patří mezi hlodavce. Tělo měří asi 6-9 centimetrů,  ocas 6-7 cm a váží 15 až 35 gramů. Od stejně velkých myší se tento odlišuje dlouhým huňatým ocasem. Má žlutohnědou srst a malé zaokrouhlené uši. Velké, černé oči svědčí o jeho nočním způsobu života.

Plšík žije v lesích bohatých na podrost křovin, v parcích a lužních lesích. Vyhýbá se pouze vysokým jehličnatým lesům bez podrostu, zřejmě pro nedostatek potravy. U nás žije na území celého státu, nečastěji ho zastihneme na okrajích listnatých lesů.

Živí se  většinou rostlinnou potravou, ale na začátku léta také hmyzem a jeho larvami. Kromě bukvic, žaludů a semen jehličnatých stromů požírá také dužnaté plody, bobule, pupeny a mladé výhonky.

S blížícím se podzimem přerušuje plšík ve stále delších intervalech noční aktivitu, až se koncem října uloží k zimnímu spánku, který trvá až do dubna. K tomuto účelu si buduje kulovitá hnízda ze stébel trávy. Tato zimní hnízda se nacházejí převážně na suchých místech na zemi, na kmenech stromů nebo mezi kořeny. Letní hnízda, kterých je většinou několik, budují plšíci výše na vegetaci a často využívají ptačí budky. Plšík si hnízdo, ve kterém se rodí mláďata, vystýlá jemně rozkousaným rostlinným materiálem. Po březosti trvající 22 až 24 dní, přivádí samička koncem června a potom koncem července 3 až 5 mláďat.

Plšíci žijí 2 až 4 roky (v zajetí až 6).

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *